About Me

10 Haziran 2015 Çarşamba

iOS 8 ve iOS 9'u karşılaştırdık!


iOS 8 ve iOS 9'u karşılaştırdık!

Apple, yeni mobil işletim sistemi iOS 9'u Kaliforniya'nın San Francisco şehrindekiWWDC 2015 etkinliğinde dünyaya gösterdi. iPhone ve iPad'lerin yeni işletim sistemi iOS 9, bir önceki iOS 8'e kıyasla daha az yeni özellik sunuyor. Ancak iki işletim sistemi arasında bazı farklar var. Aşağıda bu farkları gözden geçireceğiz.

Siri

iOS 9'la beraber Siri'nin görünümü değişiyor. Ancak asıl değişiklik, arka planda yaşanıyor. Yeni arayüz, içerikleri daha iyi bir biçimde gösterirken Siri, artık daha fazla soruyu cevaplayabiliyor. "Bana geçen Ağustos ayında Utah'ta çekilen fotoğraflarımı göster", "arabama binerken kahveyi tavandan almamı hatırlat", "1982'lerin en iyi şarkılarını çal", Apple'ın sahnede gösterdiği örnek sorular arasındaydı.
iOS 8'de sizin komutunuzu bekleyen bir asistan olan Siri, iOS 9'la birlikte "proaktif" yani yapacaklarınızı önceden tahmin ederek, ona göre davranan bir asistan haline geliyor. Bu kısaca Apple'ın konuma, tarihe ve saate uygun veriler sunarak Google Now'a rakip olduğu anlamına geliyor.

Spotlight arama

Yeni Siri, iPhone ve iPad'deki Spotlight arama işlevini de etkiliyor. Dolayısıyla Spotlight, ana arama ekranında uygulama önerileri, kilit kişiler ve konuma özel bilgiler sunabiliyor. Bu ekrana ulaşmak için giriş ekranını sola sürüklemeniz yeterli oluyor. Dahası işlev, arama sonuçlarında videoları oynatmanıza olanak tanıyor.

Apple Pay


Apple Pay

Apple Pay, iOS 9'la birlikte Discover dahil olmak üzere daha çok sağlayıcı tarafından destekleniyor. İngiltere'ye de açılacak olan mobil ödeme sistemi, iOS 9'da ödül kartlarını ve kredi kartlarınızı kaydetmenize izni veriyor. Kartlarınızın verileri, artık Passbook'ta değil Wallet'ta saklanıyor.

Haritalar

Harita uygulamasında iOS 8'e kıyasla çok büyük bir yenilik yok. Ancak iOS 9'da toplu taşımayla ilgili önemli geliştirmeler bulunuyor. Haritalar, iOS 9'da tren, metro, otobüs ve yürüme bilgilerini gösterebiliyor.

Uygulamalar arasında geçiş

iOS 8'de çoklu görev ekranına eklenen büyük kişi kısayolları, çalışan uygulamalarınızı görmeyi zorlaştırıyordu. Bu durumu iyileştiren iOS 9'da uygulama önizlemeleri, artık kart yığınları halinde gösteriliyor. Bu sayede açık uygulamalar arasında daha hızlı ve daha kolay geçiş yapabiliyorsunuz.

iPad'e özel yenilikler


iPad'e özel yenilikler

QuickType klavyesi, öneri çubuğuna pratik kes/kopyala/yapıştır araçları ve kamera, biçimlendirme gibi kısayollar ekliyor. Klavyeyi iki parmağınızla kullandığınızda ise klavye, bir trackpad'e dönüşüyor. Bu sayede metni istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz.
iPad'de Slide Over', 'Split View' ve 'Picture in Picture' gibi çoklu görev işlevleri de bulunuyor. Bu işlevler, yalnızca iPad Air 2'de çalışıyor.

Pil ömrü

iOS 8'de pilden tasarruf etmek istediğinize, Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooth gibi ayarları kendiniz kapatmanız gerekiyordu. iOS 9'a eklenen "düşük güç modu" ile bu değişiyor. Apple'a göre yeni tasarruf modu, normal kullanımda üç saat ek kullanım süresi sunuyor.
Genel performansta da geliştirmeler yapan iOS 9, iOS 8'li cihazlara göre ek 1 saat kullanım süresi sunuyor.

Uyumluluk

Yeni iOS'lar genelde eski Apple cihazlarını geride bırakmalarıyla tanınırlar. Ancak bu durum, iOS 9 için geçerli değil. Yani iOS 8 güncellemesini alan tüm iPhone'lar, iPad'ler ve iPod'lar, iOS 9'a geçebilecekler.

2 yorum:

  1. mən bu saytı faccebookta gördüm çox gözəl

    YanıtlaSil
  2. iPhone 6 plus I'm sorry I can not come now why some Properties

    YanıtlaSil